Cai-Ulrich von Platen

Ikast-skiltet / de 4 vejtavler / Hjertets historie

Udsmykning til multihuset Hjertet i Ikast 2019
Doneret af Ny Carlsberg Fondet.

Hjertet er en slags hybrid mellem foreningshus, privatskole, kommunekontor og et samlingssted for skatere, cyklister og beach-wolly-spillere. Det er rammen om koncerter, teater og lign., men også et udflugtsmål i sig selv.
Huset er åbent fra 7.00 – 22.00 de fleste dage. Man kan booke sig ind hvis man vil være sikker på at få plads i et af lokalerne, men ellers kan man komme og gå som man vil.

Huset er tegnet af C.F. Møller. Ny Carlsberg Fondet udpegede Kerstin Bergendal, Jørgen Carlo Larsen og mig til at lave den kunstneriske udsmykning.

Kerstin Bergendal har på baggrund af en lang række samtaler med borgere fra Ikast, samlet citater der belyser Ikast’ historie fra en meget bred vifte af synsvinkler. Citaterne er nedfældet i de beton- og skiferfliser, der findes ude og inde. En tilhørende app giver den besøgende mulighed for at få forklaringer og uddybninger af de korte citater. Projektet er lavet i samarbejde Tekstilmuseet i Herning.

Jørgen Carlo Larsen har lavet en pavillon formet af forskellige lodrette jernprofiler, så man indefra ser landskabet gennem et grafisk grit. Pavilionen er placeret forenden af en gangbro med udsigt til markerne og inviterer til en kontemplativ stund på en af de indbyggede bænke.
Indenfor i den store sportshal har han desuden lavet et vægrelief i indfarvet finer.

Mit eget bidrag består af skilte og et udhængsskab. Foran hovedindgangen står Ikast-skiltet, som er en skyline af konkrete huse fra Ikast og omegn omsat til formskårne emaljeskilte. Skiltet hviler på 18 tre meter høje jernsøjler, og mellem husene ses silueten af en vandringsmand.
Ved de 4 gå- og cykelstierstier, der fører ind i området, har jeg lavet nogle vejtavler med emaljemotiver der repræsenterer det man kunne kalde Hjertets opland. Vandringsmanden går igen i en lidt mindre målestok.
Endelig har jeg lavet et udhængsskab hvor skiftende ophængninger skal berette om både Hjertets forhistorie og hvad der løbende er forgået på Hjertet.

Projektet er nøjere beskrevet i lille pamflet der kan downloades her. Her kan man bl.a. se hvilke huse der indgår i Ikast-skiltet.

Kerstin Bergendal - Citatprojektet
Kerstin Bergendal - Citatprojektet
Jørgen Carlo Larsen - Pavillion
Jørgen Carlo Larsen - Vægrelief
Ikast-skiltet
De 4 vejtavler
Hjertets historie